SKIN / Environmental
Foyer Pavilhão do Conhecimento
2008-2010 – Pavilhão do Conhecimento (Knowledge Pavilion), Lisboa, Portugal

Client: Ciência Viva
Partners: JLCG Arquitectos
Design director: João Luís Carrilho da Graça, Nuno Gusmão
Designers: Giuseppe Greco, Vera Sacchetti, Miguel Matos
Photos: Ricardo Gonçalves


Environmental design project developed in partnership with the architect João Luís Carrilho da Graça,
for a multipurpose room, the foyer of the Pavilion of Knowledge, a science museum in Lisbon.
The intention, due to the versatility on the usage of this space, was to create a texture for a perforated
wall with acoustic and lightning purposes.
The theme, ASCII (American Standard Code for Information Interchange) is an analogy to museum
intents of sharing information.
By creating different pattern densities with bigger or smaller cuts, acoustic percentages
and the openings in the window areas of the rear rooms were managed.
LED white lightning between the wall and the SKIN was balanced with natural light.